Konyhai ténykedéseim következő állomásának tekintem, hogy
elkezdtem befőzni. Ez nem azt jelenti, hogy eddig még sosem tettem el semmit,
csak nem ennyit.
Rendeltem 1 láda apró uborkát, gondoltam elteszem olyan
csemege uborkásan. Nos ehhez képest elég nagyok lettek az uborkáim, én olyan 5
centisekre gondoltam, de ezek kb. 10-12 centisek lettek.
Változtatnom kellett az elhatározásomon, nem, vagyis csak
kevés csemegét tettem el, a többit Mézeskalács útmutatása alapján hagymásan
készítettem el.
Hozzávalók:
3 kg uborka
800gr hagyma
1 marék
jódozatlan só
1 csomag (20
g) mustármag
7 dl 10%-os
ecet
8 dl cukor
10 szem
feketebors
1 kk.
Nátrium-benzoát
Az uborkákat
kefével alaposan lesikáltam, majd beállítva az uramat segítségnek a Bosch
gépemmel leszeleteltettem, a hagymákat megpucoltam majd félbevágtam és ezeket
is felszeleteltettem.
Egy nagy „lavórba”
tettem őket, megszórtam a sóval, mustármaggal, borssal, cukorral, majd ö nyakon
öntöttem az ecettel. Egy pici levet
kivettem, abban feloldottam a Na-benzoátot és azt is hozzá adtam. Alaposan
átkevertem, majd fóliával lefedtem és levittem a kamrába 1 napra.
Másnap az
üvegeket a mosogatógépben kifertőtlenítettem (beteszem rövid programra a
forróság megteszi a magáét), elosztottam benne az uborkát, majd felöntöttem az
üvegeket a lével.
Mehetett is a kamrapolcra, télire, bár a férjecském már holnap ezt enné J
Ui: Kóstolás után arra jutottam, hogy finom, sőt isteni az íze, de legközelebb kevesebb ecettel teszem el. Nekünk (főleg a gyerekeknek) kissé savanykás lett. No nem mintha gond lett volna, így én fogyasztottam el a nagyrészét. :)
Nagyon jó lehet. Az idén én is teszek el így:)
VálaszTörlésDunsztolni meg ilyeneket nem kell ? Picit bekavar a kép a fejjel lefele fordított üvegekkel .... :)
VálaszTörlés