Már olyan
sok helyen találkoztam vele, hogy muszáj volt neki állnom. Azt hiszem Chef Vikitől indult ez az őrület.. Nekem 100%-osan
bejött. Igazán finom réteges tésztát kaptam. A lánykám csak a tészta részét
ette, de azt naaagyon. Gondoltam csempészek bele egy kis zöldséget is (nem fontos) szerintem jól tettem. :D
Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 dl víz
1 tk. cukor
1 kk. só
600 g liszt
25 g élesztő
A lapok
kenéséhez:
100 g vaj
5 ek. olaj
Töltelékhez:
60 g puha
füstölt kolbász
180 g bacon
250 g
füstölt sonka
200 g pizza
mozzarella
100 g
trappista sajt
350 g
kelbimbó
2 lilahagyma
3 ek. tejföl
3 gerezd
fokhagyma
+1 tojás
magkeverék
Elkészítés:
Kevés tejet
meglangyosítottam, majd belekevertem a cukrot és felfuttattam az élesztőt.
A keverőbe
tettem a többi hozzávalót + a felfuttatott élesztőt és egy lágy tésztát
kevertem belőle.
Lefedve
állni hagytam kb. 40 percig.
Közben
felolvasztottam a vajat, elkevertem az olajjal.
A kelbimbót
félbevágtam és félig megfőztem sós vízben.
A bacont,
sonkát vékony csíkokra vágtam, a lilahagymát vékonyra szeleteltem, a kolbászt fél
karikákra vágtam. Kevés olajon elkezdtem kisütni, majd hozzáadtam a hagymát,
aztán a sonkát végül a kolbászokat. A
mozzarellát széttépkedtem apró darabokra, a trappistát lereszeltem.
A tésztát
lisztezett munkalapon 3 részre osztottam, majd egyesével kinyújtottam őket.
Az alsó
lapot átkentem az olajos vajjal, erre jött a második lap. A második lapra
került a kihűlt kelbimbó, baconos egyveleg, majd a sajtok. Erre kentem a tejfölt
mert kifelejtettem belőle.
Lezártam a
harmadik lappal, amit szintén megkentem az olajos vajjal.
Aztán jött a
hajtogatás: felső harmad tésztát felülről lefelé hajtottam, az alsó harmadot alulról
felfelé, majd a balról és jobbról behajtottam, mint egy könyvet és a tészta
közepét összecsippentettem.
Tepsire
tettem, pizza vágóval bemetszettem, 1 órát kelesztettem, majd lekentem a
tojással, megszórtam a magokkal. 180°-os előmelegített sütőben 35 percig
sütöttem.
Tapasztalat:
Nekem így nagyon ízlett, de a párom a tejfölt kihagyta volna belőle.
Legközelebb
csak akkor metszem mielőtt beteszem a sütőbe, mert nekem így nem lett
annyira széép.
Igen, tényleg nálam van az ős-kombe :-)))
VálaszTörlésSzuper lett!!!
Köszönöm :)
TörlésLányok, nálam is soron van, csak hosszú a lista :D Tényleg szuper!
VálaszTörlésVicuska! Hidd el megéri, fincsi lett! :)
Törlés