Már megint kenyér, de gondoltam megosztom ezt veletek. Már régóta lassan 1.5 éve sütöm itthon a kenyereket, eddig Limara Jól bevált kenyerét készítettem. Próbálkoztam mással is, de az volt az igazi.
A Zürichi kenyérrel már nála is találkoztam, elkészítettem, de nem voltam vele megelégedve.
Eddig, ugyanis Katica konyháján kissé átalakítva szerepel, gondoltam nézzük meg, hát ekkor hatalmas, kenyereim még nem voltak. Eteti magát. Csodálatosak, nézzétek :) Készítsétek!!!
Előző este
kell bekeverni:
(van amikor
elfelejtem, akkor reggel bekeverem és áll legalább 4 órát meleg helyen)
250 g
kenyérliszt
6 gramm (nem dkg) friss élesztő
165 ml víz
A
hozzávalókból tésztát dagasztottam, (gyors kovász) és letakarva a konyhapulton
hagytam reggelig kelni.
Másnap
reggeli hozzávalók:
előző esti
összes kovász
375 g
kenyérliszt
210 ml víz
25 g vaj
10 g friss élesztő
2,5 tk só
1/2 kk. cukor
csipet
aszkorbinsav
2 evőkanál
burgonyapehely
1-2 ek magkeverék
A
hozzávalókból tésztát dagasztottam, (kenyérsütőgépet szoktam ehhez használni, de robotgép is kitűnő)Kilisztezett
kelesztőtálba 25 percet kelesztettem, majd még egyszer átgyúrtam a tésztát, és
újra 25 perc kelesztés következik.
Ezután
lisztezett felületre borítottam, jól kinyomkodtam, aztán veknit formáztam belőle. Limaránál van egy
képsor azt lehet tanulmányozni, könnyen elsajátítható.
Sütőpapírral
kibélelt jénaiba (kacsasütő jénait használok 8 literes, ebben fér el szépen) tettem, letakarva kb. 50 percig a duplájára kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem
230 fokra, a kenyeremet bevágtam pengével 3 helyen, jól befújtam vízzel a
kenyeret és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 55 percig. Az idő változhat sütő függő.
Sütés után
rácsra tettem és bespriccelem (vizezővel szoktam) vízzel, majd várom a csodás
cserepek megjelenését.
Nagyon szép lett! Én is már olyan rég készülök ilyen finom kenyeret sütni, csak nincs amibe.....se nagy jénai se római tál. :(
VálaszTörlésFém kacsasütőd sincsen? Én eleinte abba sütöttem, csak nem láttam a változást..A jénait akciósan érdemes beszerezni, tescoban, auchanban. Annyira más, mint amit a boltban veszel.. :)
TörlésNagyon tetszik, biztos hogy meg fogom sütni. Ha sikerült majd írok!
VálaszTörlésÖrülök, hogy elkészíted. Írd meg milyen lett! :)
Törlés