2013. július 1., hétfő

Túrós batyu

Azt hallgatom már 1 hete, hogy de enne túrós batyut, mármint az uram.
A mai napon neki is álltam elkészíteni Limara receptjét vettem alapul, csak a mazsola mennyiségét csökkentettem a felére, mert a gyerekeim nem rajonganak érte, viszont a párom igen.
Gulyásleves mellé, kitűnő második fogásnak.


Hozzávalók:
60 dkg liszt
3,2 dl tej
1 tojás
1 mk. só
2 ek. cukor
8 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő

Töltelékhez:
50 dkg túró
2 csapott ek. tönkölybúzadara
4 ek. cukor
1ek vaníliás cukor (házi)
1 citrom reszelt héja
50gr mazsola
2 tojás sárgája
2 tojásfehérje kemény habbá verve

+1 tojás a kenéshez


Elkészítés
A kenyérsütőbe tettem az összes hozzávalót, a vaj kivételével.  Elindítottam a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is hozzá adtam. A kikapcsolt gépben hagytam duplájára kelni,( a kelesztőtálamban épp a kenyér kelt.)

Ezalatt elkészítettem a tölteléket:
Az áttört túrót elkevertem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával + a mazsolával, a felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgattam.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtom. 10x10 cm-es négyzetekre vágtam, a közepükre egy evőkanál tölteléket tettem.
A négyzetek sarkait középen összefogtam, csavartam rajta egyet:
Tepsire sorakoztattam őket, hagytam kb. 20 percig pihenni, végül lekentem a felvert tojással a batyukat.
150 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 2 szinten sütöttem kb. 25 percig.
A tetejüket vaníliás, fahéjas porcukorral szórtam meg, hm….

Limara 180°-on 15 percig sütötte.

18 darab batyu lett belőle. . Remélem elégedett lesz az uram, ha haza ér. Az lett :)


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...