Vendégségbe mentünk gyerek bulira, egyébként meg a házigazdának volt aznap a születésnapja, gondoltam nem mehetünk üres kézzel, hát kerestem neki egy jó kis torta receptet. Málnánk most van dögivel a kertben, tehát ez adott volt. Már rég óta ki szerettem volna próbálni egy igazi túró tortát, hát vegyítettem a kettőt.
Kiskuktánál találtam is hozzá egy klassz receptet. Neki láttam, nem bántam meg, igazi ízorgia lett.
Hozzávalók:
Piskótához:
200 g cukor+
80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
A krémhez:
300 g túró
4 dl tejszín
1 dl tejföl
5 ek
porcukor + 2 ek a tejszínhez
300 gr málna
1 ek vanília
kivonat
2 ek
zselatin
1 dl tej
Csokoládé:
½ tábla étcsokoládé
(80%)
Piskóta
elkészítése:
A tojásfehérjét,
felvertem, majd hozzáadtam a cukrot, és kemény habbá vertem az egészet.
Ebben a
Bosch gépem igazi társ 2-3 perc és gyönyörű a habom.
Utána
elkevertem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukrot, vaníliát, rászitáltam a sütőporos
lisztet.
Elkevertem, majd
magas fokozaton kb. 2 percig kevertem, míg szép sima lesz. A felvert tojáshabból
hozzá adtam az 1/3-át a masszához, és egy fakanállal elkavartam benne. Majd
beletettem az összes habot és simára kevertem. Ezután tortaformába tettem,
aminek az aljára tettem papírt, oldala szabad maradt. A forma oldalára felhúzogattam
a tésztát, így sülés közben jobban tud emelkedni, egyenletesebb lesz.
175 fokon
sütöttem, míg szép színt nem kapott. Tűpróbát mindenképpen végezzünk, mert
csalóka lehet. Nekem most olyan 55 percig sült.
A piskótát
hagytam kihűlni, majd félbe vágtam.
Krém
elkészítése:
A tejet meglangyosítottam,
ebben feloldottam a zselatint, majd felmelegítettem, addig a pontig míg bele
tudunk nyúlni. Félretettem hűlni.
A túrót a
tejföllel, cukrokkal, málnával összeturmixoltam.
A tejszínt a
porcukorral kemény habbá vertem, majd összekevertem a túrós keverékkel, végül a
zselatinos tejet.
Csokoládé:
Mikróban kb.
40 másodperc alatt felolvasztottam a csokoládét, majd langyos tejszínnel a kívánt állagúra
hígítottam.
Összeállítás:
A tortalap
tetejét tettem alulra, mert a másik fele egyenletesebb. Erre rákanalaztam a
krém ¾ ét és szépen eloszlattam, ráhelyeztem a másik tortalapot. A tetejére
rákentem a maradék krémet megszórtam 2 marék málnával. Hűtőbe tettem dermedni.
Kb 1 óra
múlva a csokit rácsorgattam ízlésesen a tetejére. Ezt mindig is ki akartam
próbálni milyen lehet, ha lecsorog róla. Azt hiszem egészen jól sikerült.
Nagyon szépre sikerült! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés