2013. július 6., szombat

Málnás tejszínes túrótorta

Vendégségbe mentünk gyerek bulira, egyébként meg a házigazdának volt aznap a születésnapja, gondoltam nem mehetünk üres kézzel, hát kerestem neki egy jó kis torta receptet. Málnánk most van dögivel a kertben, tehát ez adott volt. Már rég óta ki szerettem volna próbálni egy igazi túró tortát, hát vegyítettem a kettőt.
Kiskuktánál találtam is hozzá egy klassz receptet. Neki láttam, nem bántam meg, igazi ízorgia lett.

Hozzávalók:
Piskótához:
200 g cukor+ 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor

A krémhez:
300 g túró
4 dl tejszín
1 dl tejföl
5 ek porcukor + 2 ek a tejszínhez
300 gr málna
1 ek vanília kivonat
2 ek zselatin
1 dl tej

Csokoládé:
½ tábla étcsokoládé (80%)
100 ml tejszín


Piskóta elkészítése:
A tojásfehérjét, felvertem, majd hozzáadtam a cukrot, és kemény habbá vertem az egészet.
Ebben a Bosch gépem igazi társ 2-3 perc és gyönyörű a habom.
Utána elkevertem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukrot, vaníliát, rászitáltam a sütőporos lisztet.
Elkevertem, majd magas fokozaton kb. 2 percig kevertem, míg szép sima lesz. A felvert tojáshabból hozzá adtam az 1/3-át a masszához, és egy fakanállal elkavartam benne. Majd beletettem az összes habot és simára kevertem. Ezután tortaformába tettem, aminek az aljára tettem papírt, oldala szabad maradt. A forma oldalára felhúzogattam a tésztát, így sülés közben jobban tud emelkedni, egyenletesebb lesz.
175 fokon sütöttem, míg szép színt nem kapott. Tűpróbát mindenképpen végezzünk, mert csalóka lehet. Nekem most olyan 55 percig sült.
A piskótát hagytam kihűlni, majd félbe vágtam.

Krém elkészítése:
A tejet meglangyosítottam, ebben feloldottam a zselatint, majd felmelegítettem, addig a pontig míg bele tudunk nyúlni. Félretettem hűlni.
A túrót a tejföllel, cukrokkal, málnával összeturmixoltam.
A tejszínt a porcukorral kemény habbá vertem, majd összekevertem a túrós keverékkel, végül a zselatinos tejet.

Csokoládé:
Mikróban kb. 40 másodperc alatt felolvasztottam a csokoládét, majd langyos tejszínnel a kívánt állagúra hígítottam.


Összeállítás:
A tortalap tetejét tettem alulra, mert a másik fele egyenletesebb. Erre rákanalaztam a krém ¾ ét és szépen eloszlattam, ráhelyeztem a másik tortalapot. A tetejére rákentem a maradék krémet megszórtam 2 marék málnával. Hűtőbe tettem dermedni.
Kb 1 óra múlva a csokit rácsorgattam ízlésesen a tetejére. Ezt mindig is ki akartam próbálni milyen lehet, ha lecsorog róla. Azt hiszem egészen jól sikerült.


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...