Sárgabarack
szezon van, most mindenbe ez kerül. Eddig csak szilvás gombócot készítettem, de
láttam hogy többen is dicsérik a barackosat, hát hasznosítsuk. Nem bántam meg,
nagyon finom lett, vetekszik a szilvással!
Hozzávalók:
1 kg
burgonya
350 g tönkölyliszt (finom liszt is jó hozzá)
1 tojás
1 ek olaj
csipet só
Töltelék:
20 tk cukor
20 kk őrölt
fahéj
10 db
sárgabarack (elfelezve)
Hempergetéshez:
200 g
zsemlemorzsa
2 ek vaj
porcukor
A burgonyát
megpucoltam, apró kockákra vágtam, majd enyhén sós vízben megfőztem. Leszűrtem,
majd még melegen át is törtem, hűlni hagytam.
Közben egy
serpenyőben az olajon aranybarnára pirítottam a zsemlemorzsát. (Óvatosan mert könnyen,
meg ég!)
A barackokat
elfeleztem és mindegyik közepébe tettem cukrot és fahéjat.
Amikor kihűlt
a krumpli, hozzáadtam a tojást, az olajat és a sót. A lisztet fokozatosan
adagoltam. (Addig kell gyúrni, amíg nem ragad a kezünkhöz) Nekem 350 g lisztet
vett fel.
Lisztezett
nyújtólapon hengert formáztam belőle és kb. 1 cm szeleteket vágtam.
Kilapogattam és erre tettem a fél barackokat. Tenyeremben gombócot formáztam
belőle.
Forrásban
lévő enyhén sós vízben 6-val főztem ki őket. Amikor feljöttek a víz felszínére
még 5 percig hagytam őket főni Pirított morzsára szedtem őket.
Porcukorral
tálaltam. Hm… fincsi lett!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése