Húsvéti
sütijeim egyike lett, mert karácsonykor kimaradt és már követelték :)
No
és persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy maradt nem kevés dióm is.
Nézelődtem és Szepi blogján találtam meg a nekem
való receptet.
Picikét alakítottam rajta, de alapjaiban maradt az ő
receptje.
Hozzávalók
Tészta:
1/2
kg liszt
2,5
dkg élesztő
1,5
dl tej
10
dkg cukor
25
dkg vaj
2
tojássárgája
pici
szódabikarbóna
csipet
só
a
töltelékhez:
30
dkg darált dió
10
dkg nagy darabokra aprított dió
1
dl rum (esetemben aroma egy fél üveggel + fél dl tej)
15
dkg cukor
15-20
dkg sárgabarack lekvár
a
mázhoz:
100gr
étcsokoládé
2
ek olaj
Töltelékkel kezdünk:
A
darabos diót beáztattam az aromába + fél dl tejbe, kb. 30 percig állni hagytam…
A
töltelék hozzávalóit egy edényben összemelegítjük. (a lekvár kivételével)
Tészta:
A
tejhez adunk egy evőkanálnyi cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az elmorzsolt
élesztőt, felfuttatjuk.
Dagasztótálba
mérjük a lisztet, a cukrot, a puha vajat, a tojássárgákat, a szódabikarbónát és
a csipet sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet. Összegyúrjuk, én géppel szoktam.
A
tésztát négy részre osztjuk. Lisztezett felületen egyenlő nagyságúra nyújtjuk,
akkorára, amekkora tepsiben sütjük majd.
A
tepsit kivajazzuk, belesimítjuk az egyik kinyújtott tésztát. Megkenjük
baracklekvárral, majd a diós töltelék egyharmadát rásimítjuk.
Jöhet
a következő tészta, rá lekvár és a töltelék egyharmada, majd a harmadik tészta,
lekvár és a maradék töltelék, majd az utolsó tészta.
A
sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztát néhány helyen egy hústűvel, vagy villával
megszurkáljuk, majd kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha
kész, hagyjuk kihűlni, majd a máz hozzávalóit gőz felett összeolvasztjuk,
összemelegítjük, és a süteményre kenjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése