Barátnőmnek
születésnapja volt, gondoltam meglepem valami fincsi tortával.
Jól bevált
piskótákat sütöttem Kiskukta receptje alapján, pici 18cm-es formához.
Hozzávalók:
100 g cukor+ 40 g a
habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
Tojásfehérjével
kezdem, felverem, majd hozzáadom a cukrot, és kemény habbá verem az egészet.
Utána elkeverem a
tejet, olajat, tojássárgáját és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön.
Rászitálom a
sütőporos lisztet, elkeverem óvatosan, majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig
kavarom, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik. Teszek a felvert
tojáshabból vagy kétkanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom
benne, azaz fellazítom a sárga masszát. majd beleteszem az összes habot és simára
keverem.
Ezután
tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala
maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés
közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokon süssük,
míg szép színt nem kap, biztonság kedvéjért végezhetünk tűpróbát is.
Krém:
A krémhez:
25 dkg. puha
margarin
25 dkg. porcukor
5 dkg. kakaópor
3 cl. rum (én
aromát használtam)
Krém: A vajat a
porcukorral jól kihabosítjuk, és egyharmadát nyomózsákba töltjük. A maradékot a
kakaóporral és a rummal ízesítjük és ezt is jól kihabosítjuk.
Összeállítás:
A piskótát kétfelé
vágom, ha kihűlt megkenem egy kis csoki krémmel, ráteszem a másik lapot, majd a
tetejét és oldalát is vékonyan körbe kenem a krémmel. Jöhet a díszítés. Először
a fehér krémmel nyomtam habrózsákat a tetejére, majd a maradék kakaóssal. sajna
az oldalára már nem jutott rózsa, így csak körbe vontam, csíkoztam. De így is szép lett. Kissé édes a végeredmény...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése