2013. december 28., szombat

Marcipános-gesztenyés-diós-mákos bejgli

A kezdők bejglije, ez volt életem első, de nem utolsó bejglije.
Eddig mindig kaptunk, a nagyszülőktől, de idén ki szerettem volna próbálni, nekem hogy megy. 
No meg kíváncsi voltam más ízesítésre is nem csak a hagyományosra. Isteni finom lett. Nem lett tökéletes, hibát hibára halmoztam, de az enyém. Rosszul tekertem fel, az első adagot nem szurkáltam meg. A gesztenyés lágy lett ezáltal kissé szétfolyt, de az íze mindent visz. 
Viszont a marcipános tökéletes lett, igaz akartam bele tenni egy sor meggyszemet is, de kimaradt.
Mára mind egy szemig elfogyott és sikert is aratott. :D


Hozzávalók:
A tészta:
1 kg liszt
400 g vaj
100 g zsír
1 tojás
+ 2 tojássárgája
25 g élesztő
100 g cukor
3 dl tej
késhegynyi szódabikarbóna
+ 3 tojás szétválasztva a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral és kb 1 dl langyos tejben felfuttattam. A szódabikarbónával elkevert lisztet és a vajat, zsírt a dagasztóba tettem, átdolgoztattam. Majd hozzákevertem a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt is. Kidagasztottam, már ameddig ezt a rengeteg tésztát elbírta szegény gépem, a végén kézzel átdagasztottam. Zacsiba tettem, másnapig hűtőben pihentettem.
6 felé vettem a tésztát és megpróbáltam téglalap alakúra kinyújtani. Nem kell lisztezni a nyújtólapot nem fog leragadni. No,s én elkövettem azt a hibát, hogy a vékonyabbik oldalról tekertem fel, pedig a hosszabbik oldalról kell.
Megtöltöttem a töltelékekkel, szorosan feltekertem, majd lekentem a hosszanti irányból a kikevert tojássárgákkal. Kitettem hűlni, amikor megszáradt a teteje, lekentem keresztben a kissé felvert fehérjékkel, hurkapálcikával megszurkáltam. Amikor ez is megszáradt 170°-os előmelegített sütőbe tettem, kb. 40 percig sütöttem.
Egy tepsibe nekem 3 tekercs fért el.


Töltelékek, amiket érdemes előző nap elkészíteni:





Marcipános:
200 g marcipánmassza
5 ek amaréla meggy leve
A marcipánt aprítóban átkevertem a meggy levével, ezáltal egy jól kenhető krémet kaptam.


Csokis-gesztenyés
1 gesztenyemassza (250 g)
90 ml tejszín
100 g étcsokoládé
100 g fehércsokoládé (esetleg tejcsoki)
 tejszínt felmelegítettem, majd hozzáadtam a csoki darabokat, amikor felolvadtak és kissé kihűlt átkevertem aprítóban a gesztenyekrémmel. 

Diós: (2 tekercsre elegendő)
400 g darált dió
200 g cukor
100 g mazsola
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja
½ ampulla narancsaroma
1.5 dl vizet feltettem a cukorral melegedni, addig melegítettem, míg a cukor elolvadt, hozzáadtam a mazsolát, fahéjat, citromhéját és a narancsaromát, elkevertem, majd a dióra öntöttem. Jól átkevertem és félretettem másnapig.

Mákos: (2 tekercsre elegendő)
350 g darált mák
200 g cukor
150 ml tej
100 g kandírozott narancshéj (apróra vágva)
½ a ampulla narancsaroma
1 citrom reszelt héja
 1.5 dl tejet feltettem a cukorral melegedni, addig melegítettem, míg a cukor elolvadt, hozzáadtam a kandírozott narancsot, citromhéját és a narancsaromát, elkevertem, majd a mákra öntöttem. Jól átkevertem és félretettem másnapig.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy! Hiába, át kell esni előbb-utóbb ezen is, a bejgli-sütésen... :))) BUÉK Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, aranyos vagy! Már évek óta készültem rá :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...