Csülkös
bableves volt a hétvégi ebédünk, mellé szerettem volna valamilyen fánkot sütni.
A párom leszavazta a csörögét és inkább szalagos fánkot kért. Hát legyen J
Hozzávalók:
700 g
finomliszt
100 g cukor
1 egész
tojás
3
tojássárgája
70 g
olvasztott vaj
1/2 rumaroma
3 dl tej
35 g élesztő
(friss)
1 ek vanília
kivonat
1 narancs
héja reszelve
+ sárgabarack lekvár
+ olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttattam
1 tk cukorral megmelegített 1 dl tejben. A dagasztótálba tettem a vaj
kivételével mindent. Hozzáadtam még a
felfuttatott élesztőt. Amikor már kezdett összeállni a tészta akkor adtam hozzá
az olvasztott vajat is. Lágy tésztát kaptam, letakarva 40 perc alatt a duplájára
kelesztettem.
A megkelt
tésztát lisztezett deszkára borítottam, másfél ujjnyi vastagra kinyújtottam,
majd egy nagyobb pohárral kiszaggattam a fánkokat.
Letakarva
pihentettem 30 percen keresztül.
Egy lábosban
olajat közepes hőfokra melegítettem.
Sütés előtt
a fánkok közepére egy lyukat nyomtam az ujjammal, a lyukkal lefelé tettem az
olajba őket. Nagyon gyorsan sülnek figyelni kell rájuk. Kb. 1-1 perc kell mind
a két oldalnak.
A fánkokat
papírtörlőre tettem.
Még melegen
az igazi, lekvárt kíséretében.
Nekem ebből a mennyiségből 28 db lett, de túl sokáig nem fog tartani :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése