Születésnapomra (no igen már megint + egy) gondoltam meglepem magamat valami különleges tortával. Gyermekeimen múlna akkor csokitorta készült volna, már megint. A dió adott volt,
már csak fel kellett dobnom valami extra krémmel. Sok helyen nézelődtem, aztán PralinéZsuzsioldalán találtam magam. Ott nagyon megtetszettek a tavalyi ország tortának a
krémjei. A tortalapra pedig az Eszterházy tortánál találtam. Ezt a két receptet vegyítettem, egy kis amaréna meggy kíséretében. Ami keletkezett az valami
csodálatosan finom, különleges torta lett. Ez lett az egyik legfinomabb
szülinapi tortám.
Igazi ünnepi torta !!!
Tésztához:
7
tojásfehérje
200 g cukor
200 g darált
dió
1 tk. fahéj
1 cs só
70 g liszt
A
tojásfehérjét a cukorral habbá vertem, majd hozzáforgattam a fahéjas,sós
lisztet, aztán a diót.
Sütőpapíron
körbe rajzoltam 4X a 26 cm tortalapot, kivágtam. Erre halmoztam a 4 felé
osztott tésztát, szépen elegyengettem, majd egymás után 180°-os sütőben 15 perc
alatt megsütöttem.
Rácsra
borítottam, lehúztam a papírt és kihűtöttem őket.
Diós krém:
80 g cukor
4
tojássárgája
½ citrom
reszelt héja
1 ek vanília
kivonat
70 g tej
6 lap
zselatin
300 ml
tejszín
160 g
pörkölt darált dió
A cukrot a
tojások sárgájával, citrom reszelt héjával és a vaníliával habosra
(fehéredésig) kevertem. Majd hozzáadtam a tejet. Egy lábosba öntöttem és
közepes hőfokon 72°ig hevítettem, közben sűrűn kevergettem. Kicsit hűtöttem,
addig beáztattam a zselatinlapokat kevés vízbe, majd a krémhez kevertem. A diót serpenyőbe tettem és addig
kevergettem, míg illatozni nem kezdett, majd ledaráltam. A tejszínt kemény
habbá vertem, majd a felét a krémhez kevertem. A darált diót is a krémhez
kevertem, majd óvatosan hozzáforgattam a maradék tejszínt is.
Mézes krém:
50 g méz
2
togássárgája
35 g tej
3 lap
zselatin
135 g
tejszín
+ kis üveg amaréna meggy
+ díszítéshez 100 g pirított aprított dió
A mézet és a
tojások sárgáját kikevertem, majd belekevertem a tejet. Egy lábosba öntöttem és
közepes hőfokon 72°ig hevítettem, közben sűrűn kevergettem. Kicsit hűtöttem,
addig beáztattam a zselatinlapokat kevés vízbe, majd a krémhez kevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, majd a krémhez
kevertem.
Összeállítás:
A diós krémet
3 felé osztottam. Az első tortalapra kentem az első adag diós krémet, rá a
második tortalap. Arra tettem a mézes krémet, amire körbe sorakoztattam a
lecsöpögtetett amaréna meggyet. Majd rá a harmadik tortalap, arra megint a diós
krém jött, végül a negyedik tortalap. A maradék krémmel bevontam a torta
tetejét és az oldalát is. Díszítésként
körbe tettem a maradék meggyszemekkel és fél diókkal. Az oldalára és tetejére
pedig pirított aprított dió került.
Az ünnepi csokrom... nálam már tavasz van :)
Kérlek nézz be hozzám egy kis játékra. :)
VálaszTörlésJa, amúgy egy kicsit megkésve is kívánok neked boldog születésnapot! :) A torta nagyon finom lehetett.
Köszönöm szépen, aranyos vagy.
TörlésMár repülök is :)