2014. január 25., szombat

Mézes amaréna meggyes diótorta


Születésnapomra (no igen már megint + egy) gondoltam meglepem magamat valami különleges tortával. Gyermekeimen múlna akkor csokitorta készült volna, már megint. A dió adott volt, már csak fel kellett dobnom valami extra krémmel. Sok helyen nézelődtem, aztán PralinéZsuzsioldalán találtam magam. Ott nagyon megtetszettek a tavalyi ország tortának a krémjei. A tortalapra pedig az Eszterházy tortánál találtam. Ezt a két receptet vegyítettem, egy kis amaréna meggy kíséretében. Ami keletkezett az valami csodálatosan finom, különleges torta lett. Ez lett az egyik legfinomabb szülinapi tortám. 
Igazi ünnepi torta !!!


Tésztához:
7 tojásfehérje
200 g cukor
200 g darált dió
1 tk. fahéj
1 cs só
70 g liszt

A tojásfehérjét a cukorral habbá vertem, majd hozzáforgattam a fahéjas,sós lisztet, aztán a diót.
Sütőpapíron körbe rajzoltam 4X a 26 cm tortalapot, kivágtam. Erre halmoztam a 4 felé osztott tésztát, szépen elegyengettem, majd egymás után 180°-os sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
Rácsra borítottam, lehúztam a papírt és kihűtöttem őket.

Diós krém:
80 g cukor
4 tojássárgája
½ citrom reszelt héja
1 ek vanília kivonat
70 g tej
6 lap zselatin
300 ml tejszín
160 g pörkölt darált dió

A cukrot a tojások sárgájával, citrom reszelt héjával és a vaníliával habosra (fehéredésig) kevertem. Majd hozzáadtam a tejet. Egy lábosba öntöttem és közepes hőfokon 72°ig hevítettem, közben sűrűn kevergettem. Kicsit hűtöttem, addig beáztattam a zselatinlapokat kevés vízbe, majd a krémhez kevertem.  A diót serpenyőbe tettem és addig kevergettem, míg illatozni nem kezdett, majd ledaráltam. A tejszínt kemény habbá vertem, majd a felét a krémhez kevertem. A darált diót is a krémhez kevertem, majd óvatosan hozzáforgattam a maradék tejszínt is.

Mézes krém:
50 g méz
2 togássárgája
35 g tej
3 lap zselatin
135 g tejszín
+ kis üveg amaréna meggy
+ díszítéshez 100 g pirított aprított dió

A mézet és a tojások sárgáját kikevertem, majd belekevertem a tejet. Egy lábosba öntöttem és közepes hőfokon 72°ig hevítettem, közben sűrűn kevergettem. Kicsit hűtöttem, addig beáztattam a zselatinlapokat kevés vízbe, majd a krémhez kevertem.  A tejszínt kemény habbá vertem, majd a krémhez kevertem.


Összeállítás:


A diós krémet 3 felé osztottam. Az első tortalapra kentem az első adag diós krémet, rá a második tortalap. Arra tettem a mézes krémet, amire körbe sorakoztattam a lecsöpögtetett amaréna meggyet. Majd rá a harmadik tortalap, arra megint a diós krém jött, végül a negyedik tortalap. A maradék krémmel bevontam a torta tetejét és az oldalát is.  Díszítésként körbe tettem a maradék meggyszemekkel és fél diókkal. Az oldalára és tetejére pedig pirított aprított dió került.

Az ünnepi csokrom...  nálam már tavasz van :)

2 megjegyzés:

  1. Kérlek nézz be hozzám egy kis játékra. :)
    Ja, amúgy egy kicsit megkésve is kívánok neked boldog születésnapot! :) A torta nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, aranyos vagy.
      Már repülök is :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...