2013. október 20., vasárnap

Fahéjas, kardamomos és kakaós briós

Már megint Trollanyunál trollkodtam, annyira megtetszett a briósnak ez a fajta formázása. Nagyon csini darabok lettek. Az ízei?! Nohát imádom a fahéjat, szerintem ez már kiderült rólam, a kardamom meg valami eszméletlenül feldobta az ízét. Persze a gyerekeknek a kakaós változat jött be. Már megint keveset készítettem, harc ment az utcsó darabért :) Apa nyert, mert reggel elvitte magával :)


Hozzávalók:
360gr liszt
1,3 dl langyos tej
50gr cukor
15gr élesztő
1 tojás
80gr vaj
csipet só
1 tk vanília kivonat

Töltelékhez:
40gr puha vaj
50gr porcukor
1 kk. fahéj
1 kk. kardamom
1 rúd vanília kikapart magjai
25gr kakaó


Elkészítés:
Kevés cukros langyos tejben élesztőt felfuttattam. A hozzávalókból tésztát dagasztattam, a keverő elvégzi helyettem a piszkos munkát. Kelesztőtálban kétszeresére dagasztottam, kb. 30-40 perc.
 8 részre osztottam a tésztát, majd mindegyiket vékony, hosszú ovális formára nyújtottam, megkentem a kikevert vajjal, átlósan bevagdostam a közepét, majd a vágásokra merőlegesen feltekercseltem és csigaszerűen felhajtottam. Kicsit macerásan hangzik, de egyáltalán nem volt az. Sütőpapíros tepsire rakosgattam őket, majd hagytam őket kelni kb. 20 percig. A sütőt előmelegítettem 180°-ra kb. 25 perc alatt aranysárgára sütöttem őket.

A töltelékhez a vaj felét kikevertem a porcukor felével, hozzáadtam a fahéjat, kardamomot és a vaníliát. A fele tésztára ezt kentem.

A vaj másik felét kikevertem a maradék porcukorral és kakaóval. Csemetéim kívánságára lett 4 kakaós is.


4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...