2013. szeptember 8., vasárnap

Paradicsomlé és ketchup

Eltökéltem, hogy paradicsomot teszek el, de akkor már egy kevés ketchup is bele kell, hogy férjen.
Az uram szerint még jó hogy csak 1 évben 1x készítek ilyesmit. (Ő passzírozott)
Egycsipet receptjét vettem alapul..
Azért nem gondoltam, hogy ilyen sokáig fog tartani. :)


Paradicsomlé


Hozzávalók:
6 kg paradicsom
½ ek só
3 ek cukor
3 zellerszár

Elkészítés:
A paradicsomokat megmostam, zöld részeit kivágtam, feldaraboltam, 4 dl vízzel puhára főztem őket, majd (apával) átpasszíroztattam. Ezután újra tűzre tettem a zellerrel. Főztem még vagy 1.5 órát, majd sterilizált üvegekbe tettem és dunsztba raktam őket.
8 üveg jó kis paradicsomlevem lett belőle.




Ketchup




Hozzávalók:
4 kg paradicsom
3dl víz
1-1 fej vörös- és lilahagyma
½ kg kápiapaprika
4 gerezd fokhagyma
3 tk oregánó
3 tk bazsalikom
3 tk kakukkfű
3 zellerszár
3 rozmaringhajtás
3cmes gyömbér
6 szem szegfűbors
6 szem szegfűszeg
6 szem szemesbors
½ ek só
5 ek cukor
4 ek borecet
1 ek balzsamecet


Elkészítés:
A paradicsomokat megmostam, zöld részeit kivágtam, feldaraboltam. A hagymákat apróra vágtam, a kápia paprikákat felszeleteltem. 3 dl vízzel puhára főztem őket, majd (apával) átpasszíroztattam. Ezután újra tűzre tettem a fűszerekkel. Raktam hozzá préselt fokhagymát, oregánot, bazsalikomot, kakukkfüvet, zellerszárat, rozmaringot, gyömbért (lereszelve). Teatojásba tettem és úgy adtam hozzá: borsot, szegfűszeget és szegfűborsot, és sót. Fedő nélkül időnként megkeverve főztem. Kb. 4-5 órát főztem. (Alap estben kiszedném a darabos zöldeket + teatojást és botmixerrel pépesíteném.) Namármost amilyen szerencsém van tönkre ment a botmixerem, ezért kisebb adagokban a turmixban megforgattam párszor, majd újra forraltam és a cukorral, ecetekkel ízesítettem.
Az üvegeket fertőtlenítős vízben elmostam, öblítettem majd a sütőben 120°-on 25 percig sterilizáltam szájjal felfelé. Üvegekbe mertem a ketcupot, fejtetőre állítottam őket 5 percre, majd mentek a pokrócok közé szép lassan kihűlni. Másnap a kamra polcán végezték.
4 üveg lett ebből az adagból.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet a ketchup, hiszen sokféle fűszert használtál.

    VálaszTörlés
  2. Szuper dolgok készülnek nálad! Én is főztem paradicsomlevet, de csak sót adok hozzá, minimális mennyiségben (10 l-hez 1 ek)
    Ketchupot mindig csak szeretnék :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Szeretem a paradicsomban az édes ízt :)
      A ketchuppal én is sokáig csak úgy voltam, hogy meg kéne próbálni, de elmaradt...eddig.
      Képzeld az előbb éppen nálad nézelődtem (mandulatortát)micsoda véletlen :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...