Gondoltam készítek egy
kenyeres összefoglalót képekkel, már igazán sokat készítettem, de nem szoktam
feltenni őket, mert akkor hetente tehetnék 2 kenyeret a blogba, de minek…
Receptként a jól bevált
kenyér jött be nekem és a családnak is.
Limara receptje.. picikét
módosítva :
3 dl víz
2 csapott tk. só
2 ek. olaj
csipetnyi aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely
25 dkg öregtészta
50 dkg BL 80 liszt (Szabó
malom lisztje)
1 dkg friss élesztő
A tésztát
kenyérsütőgépben dagasztom, nyitott tetővel. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor
jó, ha rugalmas, kelesztő tálba teszem. 20 perc után kissé átgyúrom, hagyom
duplájára kelni, kb. 30 perc. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre
borítom, kinyomkodom a levegőt belőle a kezemmel, megformázom, sütőpapírra teszem,
letakarom, hagyom jó duplájára kelni, kb. 45 perc. Jénaiba papírostul beemelem,
pengével bevágom, további 15 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások
szétnyílnak.
A jénai tetejét belülről
jól bespriccelem vízzel, előmelegített 220 sütőben kezdem sütni, 46 percig
(nekem ennyi kell, de ez sütő függő), vagy míg a kívánt színt eléri, sütöm. Az
utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt, ekkor vastagabb lesz a kenyér héja.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, cserepesedni kellene neki. Sajna nem minden esetben cserepes, bár az utóbbi időben sikerülnek :)
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, cserepesedni kellene neki. Sajna nem minden esetben cserepes, bár az utóbbi időben sikerülnek :)
Próbálkoztam keverni
tönkölyliszttel, teljes kiőrlésűvel, grahammel, de a családnak csak a
fehérkenyérliszt jött be, annyit csalok, hogy az öregtésztát félfehérrel
keverem be J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése