Mivel hogy
ennyire csodás időnk van, így idén megnyitottuk a kinti sütögetés-főzések
időszakát.
Már vagy 2
hete nyaggatnak a gyerekeim, hogy mikor készítünk bográcsban gulyást?! Imádnak
kint tevékenykedni…
Azért, hogy
ne legyen annyira szokványos nem sertésből, hanem marhából lett a gulyásunk.
Nagyon finom ízletes ebédünk lett, megnyaltuk mind a tíz ujjunkat. :)
Hozzávalók:
(12 literes bográcshoz)
2 kg marha
comb
200 g füstölt
szalonna
3 db
vöröshagyma
1 db paprika
½ zöld erős
paprika (aki szereti, tehet még bele)
2 db
paradicsom
¼ zeller
2 kg burgonya
4 db
sárgarépa
2 db
fehérrépa
bors,
1 tk kömény,
1 babérlevél
1 tubus
gulyáskrém
3-4 dl száraz
vörösbor
Elkészítés:
A húsról
alaposan letisztogattam a hártyákat, inakat, kb. 1.5X1.5 kockákra vágtam fel. A zöldségeket is előkészítettem.
A szalonnát
szeletekre vágtam, a bogrács aljába tettem sülni, rá ment a felkockázott
hagyma, majd amikor egy kicsit puhult a felszeletelt paprika és paradicsom is.
Pörkölt alapot készítettem. Megszórtam pirospaprikával erre tettem a húst, amit
kissé lepirítottam, sóval, borssal,1 tk köménnyel, babérlevéllel ízesítettem. Felöntöttem
annyi borral hogy ellepje, amikor felforrt mehet bele a gulyáskrém. Félig
megfőztem. Ekkor tettem bele a zellert, karikára vágott répákat. Felöntöttem
vízzel, vigyázni kell, mert még sokat sűrűsödik. Amikor a répa is roppanósan
puha lett, mehetett bele a kockára vágott burgonya, készre főztem. A végén az
utolsó 5 percben tettem bele a csipetkét.
Csipetke:
1 tojás
liszt
só,
A felvert
tojást, sóztam, majd annyi lisztet tettem hozzá, hogy félkemény tésztát kapjak.
Kicsipkedem
őket, kicsit szikkadni hagytam, majd a levesben 5 percig főztem.
(Be kell
vallanom ezt az apróságot, anyósom csinálta, én utálok csipegetni)
Erős
paprikával (mi harissa szósszal) friss kenyérrel tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése