2014. június 25., szerda

Express croissan

2in1: sajtos és nutellás együtt :)
A héten eggyel több lányom volt, Jázmin legalább jól elvan, nem unatkozik. Gondoltam meglepem őket egy kis frissen sült házi croissannal. Limara express croissanjának receptjét variáltam át, kevesebb cukorral és sokkal kevesebb vajjal készült. Észre sem lehetett venni, hogy hiányzik belőle 20dkg vaj. Levegős, könnyű, omlós tésztát kaptam. Úgy kellett apának megmentenem 1-2 darabot a gyerkőcök elől. J
Próbálom kicsit reformosítani a hozzávalókat….


Hozzávalók:
700 g liszt
1 pohár (140 g) joghurt
2 dl tej
1 kk. só
2 ek. cukor
2 tojás
5 dkg élesztő


60 g olvasztott vaj

+ 1 tojás a kenéshez
+ sajt
+ nutella


A vaj kivételével, a hozzávalókból tésztát dagasztottam, majd 1.5 órára a hűtőbe tettem.
8 egyforma darabbá vágtam, kerekítettem, 10 percet pihentettem.
Egyesével kinyújtottam őket jó vékony kör alakúra, aztán jött a tornyozás.
Tészta, megkentem olvasztott vajjal, rá a következő tészta és így tovább. A legfelső tésztára már nem kell vaj. 10 perc pihentetés után kinyújtottam kb. 3-4 mm vékony lappá.
Pizzavágóval 16 szeletre vágtam őket. Megpróbáltam szép egyforma szeletkéket, persze ez most sem sikerült, de sebaj. A vékonyabbakat simán feltekertem, előtte a kisebbik háromszög oldalán 1 cm bevágtam és úgy tekertem. A vastagabbaknak a közepébe tettem 1 tk nutellát és úgy tekertem fel.
Tepsire sorakoztattam őket, lefóliáztam (nem túl szorosan) és mehetett a hűtőbe éjszakázni.
Reggel kivettem a hűtőből, megkentem tojással, a simákat megszórtam sajttal és betettem a hideg sütőbe, 180°-on sültek 25 percig . A nutellásokat csak lekentem tojással és megsütöttem.
Alig bírták kivárni a gyerekek, hogy kihűljön, már falták is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...