2014. március 16., vasárnap

Ferdinánd tekercs

Blogot kóstolok már megint, szeretem ezt a játékot, izgalmas más "konyhájába kutakodni".
SüniSüti lett a 15. forduló háziasszonya, ő sorsolta ki ezúttal a párokat.
Nekem Okki jutott, ő már kóstolt tőlem, így most viszonozhattam. Sokat keresgéltem, összeírtam jó néhány elkészítendő ételt. Az első helyen ez a csiga féleség szerepelt.
Egy cseppet azért változtattam rajta. Már megint kijött rajtam a mániákus fahéj imádatom, tehát megspékeltem a vaniliás tölteléket egy kis fahéjjal és kardamommal.
Ütőt, nem kicsit! :)



Tésztához:
400 g liszt
20 g élesztő
2 dl tej
2 ek cukor
csipetnyi só
3 tojás sárgája
50 g vaj

Az élesztőt 0.5 dl langyos cukros tejben felfuttattam, a többi hozzávalót a dagasztógépbe tettem a vaj kivételével. Amikor felfutott az élesztő, hozzáadtam a többihez és elkezdtem dagasztani. Amikor érezhetően összeállt a tészta, apránként hozzá csurgattam az olvasztott vajat. Kidagasztottam, majd 1 órát kelesztettem, míg a duplájára kelt. 

Töltelékhez:
100 g vaj
100 g porcukor
1 ek vanília eszencia
1 tk kardamom
1 tk fahéj

A kardamom hüvelyekből kiszedtem a magokat és 1/2 kanál porcukorral megőröltem.
A vajat félig felolvasztottam, majd hozzákevertem a többi hozzávalót.

Locsoláshoz:
2 dl tejszín (nekem csak 1 dl volt itthon, így pótoltam 1 dl tejjel)
1 ek vaníliás cukor (házi)

A tejszínt, tejjel és cukorral langyosra melegítettem.

+ vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez

Összeállítás:
A megkelt tésztát, enyhén átgyúrtam, majd lisztezett nyújtólapon újnyi vastagra kinyújtottam (kb. 45x35-ös téglalappá) Megkentem a töltelékkel, majd feltekertem. Kb 3-4 centis szeletekre vágtam 11 db kell.
26 cm-es tortaformát kikentem vajjal és megszórtam kristálycukorral. Belehelyeztem a tekercseket, 3 középre a többi köré, nem túl szorosan. Letakarva 20 percig kelesztettem, majd 180°-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem, kivettem és meglocsoltam a langyos tejszínes keverék felével. Újabb 10 percig sütöttem, majd a maradék tejszínes keveréket is rálocsoltam. Még 15 percig sütöttem, kivettem és egy tálra borítottam, hogy a cukorba bele ne ragadjon.
Megpróbáltam megvárni amíg kihűl, de nem igazán sikerült, langyosan is kitűnő csemege.


Valaki azért elárulhatná nekem mit rontok el, az istenért sem sikerül szorosan feltekerni a kelt tésztákat...

4 megjegyzés:

  1. Vaníliásan is remek lehet, de így fahéjasan, kardamommal, biztos mennyei volt :D

    VálaszTörlés
  2. Andi, ez nagyon szép lett! :) Örülök, hogy kaptál kedvedre valót, nekem ez az egyik kedvenc kelt tésztám. Vaníliásan is nagyon finom, de hogy még tettél bele fűszereket biztosan sokkal finomabb lett. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...