2014. december 9., kedd

Forralt boros torta

Az Én Drágámnak most volt a 40. születésnapja, sokat gondolkoztam rajta milyen tortával is lephetném meg.
Először almás-pudingosra gondoltam, de meglátva a Tina magazinban ezt a Forralt boros tortát ennél maradtam. Egy két dolgoz megváltoztattam az eredeti recepthez képest, de nem bántam meg a dolgot. Nagyon finom, krémes, felnőttes tortát kaptam.


Tortalap:
200 g vaj
250 g cukor
2 ek vaníliás cukor (házi)
1 csipet só
½ tk őrölt fahéj
4 tojás
2 ek tej
1 ek vanília kivonat
3 ek keserű kakaópor
½ csomag sütőpor
300 g liszt
A vajat kikevertem a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, fahéjjal, majd beledolgoztam egyesével a tojásokat. Hozzáadtam a tejet, a vanília kivonatot, majd a sütőporral, kakaóval átszitált lisztet is.
Kivajazott tortaformába simítottam, majd 175°-on 35 percig sütöttem. Sütőből kivéve hűlni hagytam, majd 3 felé vágtam.


Krém:
4 db zselatinlap
300 ml vörösbor
75 g cukor
1 narancs reszelt héja
1 kis darab fahéjrúd
1 csillagánizs
2 kardamom mag
1 fél vaníliarúd
400 g mascarpone
1 ek vaníliás cukor (házi)
200 ml tejszín
Díszítéshez őrölt mandula
 Felmelegítettem a bort a narancshéjjal, cukorral, fűszerekkel és a vaníliával. A felére visszafőztem. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztattam.
A kész átszűrt borban feloldottam a kinyomkodott zselatinlapokat, majd hidegre (ki a párkányra) téve hűlni hagytam.
A mascarponét kikevertem a vaníliás cukorral, majd apránként hozzá öntöttem a boros keveréket. Jól kikevertem, majd a hűtőbe pihentettem ½ órát.
A tejszínt felvertem, majd a krémhez kevertem.



A krémet 3 részre osztottam, az első lapot megkentem a krém 1/3-val, rá a második tortalap, erre a krém újabb 1/3-a került, majd a felső tortalapot is ráhelyeztem.
A torta teljes felületét megkentem a krémmel. Hűtőbe tettem pár órát pihenni, majd darált mandulával díszítettem.
Igazán finom kis tortát kaptunk, de az igazat megvallva másnap még finomabb volt, érdemes kivárni.


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...