2016. március 28., hétfő

Oreo torta

Kicsi/nagyfiam 14 születésnapjára készült! Nálunk most kezdődött az OREO mánia. Állandóan ilyen kekszeket/csokikat kell neki venni.
Amikor megkérdeztem milyen tortát szeretne, nem adott egyértelmű válasz, így megleptem.
Volt öröm, amikor meglátta, nem is gondolta volna.
Imádta, sőt mi is imádtuk, 2 szelet maradt belőle másnapra. Nem szokott ilyen gyorsan elfogyni a tortánk, de ezt csendesen/nyögdécselve ette a család apraja/nagyja.

Hozzávalók:
Csokis piskóta
150g porcukor
1,5dl tej
1,5dl olaj
3 tojássárgája

3 tojásfehérje
60g porcukor

230g liszt
30g holland kakaó
¾ csomag sütőpor
pici só

Krém
500g mascarpone
2ek tejföl
120g porcukor
3dl tejszín
3 lap zselatin
pici víz
150g oreo keksz

Díszítés:
200g oreo keksz
1,5 dl tejszín
Elkészítés:
Piskóta
A tojásfehérjét, felvertem, majd hozzáadtam a cukrot, és kemény habbá vertem az egészet.
Ebben a Bosch gépem igazi társ 2-3 perc és gyönyörű a habom.
Utána elkevertem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukrot, vaníliát, rászitáltam a kakaós-sütőporos lisztet.
Elkevertem, majd magas fokozaton kb. 2 percig kevertem, míg szép sima lesz. A felvert tojáshabból hozzá adtam az 1/3-át a masszához, és egy fakanállal elkavartam benne. Majd beletettem az összes habot és simára kevertem. Ezután formába tettem, aminek az alja papír, az oldala szabad maradt. A forma oldalára felhúzogattam a tésztát, így sülés közben jobban tud emelkedni, egyenletesebb lesz.
175 fokon sütöttem, míg szép színt nem kapott. Tűpróbát mindenképpen végezzünk, mert csalóka lehet. Nekem most olyan 55 percig sült.
A piskótát hagytam kihűlni, majd ketté vágtam.
Krém:
A mascarponét kikevertem a porcukorral, tejföllel. A zselatin lapokat vízbe tettem pár percre, majd felmelegítettem, amikor kissé kihűlt a krémhez kevertem.
A tejszínt félkemény habbá vertem, adagokban a krémhez vegyítettem. A legvégén a sodrófával összetört kekszeket kevertem bele.
Összeállítás:
A krémet kettéosztottam, majd megkentem az első piskótalapot, rátettem a második lapot, visszatettem a tortakarikát, majd a tetejéig tettem a krémet. Behűtöttem.

Másnap a kivettem a tortakarikából, megszórtam a maradék kekszmorzsával, díszítettem a félbevágott kekszekkel, a felvert tejszínnel.


 Az ünnepelt, amikor rájön,hogy a gyertyái nem hagyományosak. :)


3 megjegyzés:

  1. Jelzem, hogy megkóstoltam a blogodat a hájas tészta vonatkozásában, amiért is nagy köszönet Neked! :-) Szép napot! Zs.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...