Egy szakácskönyvben találkoztam vele, gondoltam egy próbát megér. Finom laktató /túl laktató pecsenyét kaptunk. Legközelebb, csak salátával fogjuk enni :)
1 kg karaj
szeletelve
só, bors,
3 gerezd
fokhagyma
10 dkg
liszt,
10 dkg
zsemlemorzsa
3 tojás
2 burgonya
(lereszelve)
vego (pálmaolaj) v. olaj
A
karajszeleteket enyhén kiklopfoltam a sóztam, borsóztam, majd az átnyomott
fokhagymával bedörzsöltem.
A tojásokat felvertem,
sóztam, hozzákevertem a lereszelt burgonyát.
A szeleteket
először lisztbe forgattam, aztán a tojásos masszába, végül a zsemlemorzsába.
Ezt muszáj kézzel csinálni.. Forró vegoban/olajba aranybarnára sütöttem.
A maradék
tojásos masszához reszeltem még 2 burgonyát, hozzá adtam a maradék
zsemlemorzsát, egy marék petrezselyemzöldet, sóztam, borsóztam. Pogácsákat
formáztam belőlük és ezt is kisütöttem.
Dödölle
Hozzávalók:
1.2 kg
burgonya
350 gr liszt
só,
3 db vöröshagyma
zsír v. olaj
A burgonyát
sós vízben megfőztem, a fele vizet leöntöttem róla, (ha kell, visszaadagolhatjuk)
burgonya nyomóval áttörtem, visszatettem a tűzhelyre és kanalanként adagoltam a
lisztet, fakanállal kevergettem. Addig keverjük, míg elválik az edény falától.
Kicsit hűlni hagytam. A hagymákat összevágtam, majd bő olajban kisütöttem,
pirospaprikával megszórtam. Ennek az olajába mártottam a kanalat, miközben
jénaiba szaggattam a dödöllét. 200°-os sütőben átsütöttem.
A pecsenyét
a dödöllével és fokhagymás tejföllel tálaltam.
Nagyon
laktató étel, így csak valami könnyű leves után kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése