Nálunk ez egy sűrűn előforduló étek! Azt nem mondom, hogy minden héten készítek, de havonta biztos van.
Hozzá finom savanyúság, uborkasaláta, vagy mint esetemben kovászos uborka és nem is kell más :)
1 kg lapocka
zsír/olaj
3 fej
vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
kis darab
gyömbér
1 paradicsom
1 paprika
só, bors,
pirospaprika
A húst apró
kockákra vágtam, (én nem szeretem a 2X2 cm- méretet kisebbre szoktam,) a vöröshagymát
felkockáztam, majd a felolvasztott zsíron megdinszteltem. Félidőnél hozzá adtam
a felkockázott paprikát, átnyomott foghagymát, gyömbért.. Lehúztam a „tűzről”, rászórtam
a pirospaprikát, jól elkevertem, majd hozzáadtam a húst. Kevergetve pirítottam
egy rövid ideig, sóztam, borsóztam, majd lefedtem és készre pároltam. 20 perc
párolás után hozzáadtam a felkockázott (héjától megszabadított) paradicsomot
is. Amennyiben szükséges vízzel pótolni kell, nehogy leégjen. Akkor jó, ha jó
szaftos marad a pörkölt, nem szabad nagyon zsírjára sütni. Kb. 1-1 1/2 óráig
főztem.
Nokedli
Hozzávalók:
500 kg liszt
2 tojás
só, víz
Elkészítés:
A lisztet a
tojással, vízzel kikevertem, én nem szoktam túl keményre keverni, inkább a
lazábbat szeretem. Forrásban lévő vízbe szaggattam őket. Amikor felforrt,
feljöttek a víz felszínére leszűrtem.
Jénaiba
tettem, pici olajjal elkevertem, hogy ne ragadjanak egybe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése