Eltökéltem, hogy paradicsomot teszek el, de akkor már egy kevés ketchup is bele kell, hogy férjen.
Az uram szerint még jó hogy csak 1 évben 1x készítek ilyesmit. (Ő passzírozott)
Egycsipet receptjét vettem alapul..
Azért nem gondoltam, hogy ilyen sokáig fog tartani. :)
Az uram szerint még jó hogy csak 1 évben 1x készítek ilyesmit. (Ő passzírozott)
Egycsipet receptjét vettem alapul..
Azért nem gondoltam, hogy ilyen sokáig fog tartani. :)
Paradicsomlé
Hozzávalók:
6 kg
paradicsom
½ ek só
3 ek cukor
3 zellerszár
Elkészítés:
A
paradicsomokat megmostam, zöld részeit kivágtam, feldaraboltam, 4 dl vízzel
puhára főztem őket, majd (apával) átpasszíroztattam. Ezután újra tűzre tettem a
zellerrel. Főztem még vagy 1.5 órát, majd sterilizált üvegekbe tettem és dunsztba
raktam őket.
8 üveg jó kis
paradicsomlevem lett belőle.
Hozzávalók:
4 kg
paradicsom
3dl víz
1-1 fej
vörös- és lilahagyma
½ kg
kápiapaprika
4 gerezd
fokhagyma
3 tk oregánó
3 tk
bazsalikom
3 tk
kakukkfű
3 zellerszár
3 rozmaringhajtás
3cmes
gyömbér
6 szem szegfűbors
6 szem szegfűszeg
6 szem
szemesbors
½ ek só
5 ek cukor
4 ek borecet
1 ek
balzsamecet
A
paradicsomokat megmostam, zöld részeit kivágtam, feldaraboltam. A hagymákat
apróra vágtam, a kápia paprikákat felszeleteltem. 3 dl vízzel puhára főztem
őket, majd (apával) átpasszíroztattam. Ezután újra tűzre tettem a fűszerekkel. Raktam
hozzá préselt fokhagymát, oregánot, bazsalikomot, kakukkfüvet, zellerszárat,
rozmaringot, gyömbért (lereszelve). Teatojásba tettem és úgy adtam hozzá: borsot,
szegfűszeget és szegfűborsot, és sót. Fedő nélkül időnként megkeverve főztem.
Kb. 4-5 órát főztem. (Alap estben kiszedném a darabos zöldeket + teatojást és
botmixerrel pépesíteném.) Namármost amilyen szerencsém van tönkre ment a
botmixerem, ezért kisebb adagokban a turmixban megforgattam párszor, majd újra
forraltam és a cukorral, ecetekkel ízesítettem.
Az üvegeket
fertőtlenítős vízben elmostam, öblítettem majd a sütőben 120°-on 25 percig sterilizáltam
szájjal felfelé. Üvegekbe mertem a ketcupot, fejtetőre állítottam őket 5
percre, majd mentek a pokrócok közé szép lassan kihűlni. Másnap a kamra polcán
végezték.
4 üveg lett
ebből az adagból.
Nagyon finom lehet a ketchup, hiszen sokféle fűszert használtál.
VálaszTörlésKöszönöm :) Igen finom lett :)
TörlésSzuper dolgok készülnek nálad! Én is főztem paradicsomlevet, de csak sót adok hozzá, minimális mennyiségben (10 l-hez 1 ek)
VálaszTörlésKetchupot mindig csak szeretnék :)
Köszönöm :) Szeretem a paradicsomban az édes ízt :)
TörlésA ketchuppal én is sokáig csak úgy voltam, hogy meg kéne próbálni, de elmaradt...eddig.
Képzeld az előbb éppen nálad nézelődtem (mandulatortát)micsoda véletlen :D