A hentesnél
jártam és rám mosolygott a pultból a libacomb. Nem tudtam neki ellenállni.
Eddig még sosem készítettem, valahogy kimaradt. Nem csak az ára miatt, (mert jó
drága) inkább kacsa párti vagyok.
Mivel Márton
napja volt és, a népi hagyomány is ez:
„Aki Márton
napon libát nem eszik, egész évben éhezik!”
Rászántam
magam, mi már nem fogunk éhezni J
Libacomb
Hozzávalók:
2 libacomb
só, bors,
majoranna
1 dl víz
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
A
libacombokat ahol vastagabb a háj rajta beirdaltam, majd sóztam, borsóztam és
jól bedörzsöltem majorannával. 1 éjszakát állni hagytam. Másnap forró
serpenyőben a bőrős oldalával lefelé átsütöttem, majd 1-2 percig a másik
oldalát is átsütöttem. Jénai tálba tettem, majd köré vágtam a vöröshagymákat és
fokhagyma gerezdeket, rálocsoltam a vizet és 150°-on 1.5- 2 órán keresztül
lefóliázva sütöttem. Miután jól átsültnek minősítettem, felvettem a sütőt
200°-ra és ropogásra sütöttem a bőrét. Hármunknak bőven elég volt ez a
mennyiség vacsira.
Tört
burgonyával és lilakáposztával tálaltam.
Finom omlósra
sikerült készíteni, de inkább maradok a kacsánál.
Lilakáposzta
dzsemmel
Hozzávalók:
1 fej
vöröshagyma szálasra vágva
800 gr
lilakáposzta vékonyra reszelve
2 alma
2 ek
libazsír
1 ek fahéj
só, bors
2 dl almalé
1dl amarénalé (vörösborral helyettesíthető)
A
lilakáposztát lereszeltem, besóztam, majd 2 órára (elég fél is) elfeledkeztem
róla. A hagymát szálasra vágtam, majd a libazsíron átpároltam. Ráraktam a
kicsavart káposztát, sóztam borsóztam, átpirítottam, hozzáadtam az almát, amit
vékony cikkekre vágtam, majd felöntöttem az almalével. Hozzáadtam a lekvárt,
fahéjat, az amaréna meggy levét és készre pároltam. Aki édesebbre szereti,
tehet még hozzá cukrot, de a dzsem eleget édesített rajta. 1 órán keresztül
pároltam, jó puha lett, nem roppanós.
Nézelődtem és Dallacucina-nál találtam egy dzsemes lilakáposztás receptet, abból alakítottam ki a saját verziómat. Igazán fenséges lett.
A párom, aki
nem túlzottan szereti a lilakáposztát, azt mondta mentsem el a receptet, mert Ez
bejött neki is.
Hagymás tört
burgonya
Hozzávalók:
800gr
burgonya
2 fej
vöröshagyma
só, bors
2 ek libazsír
A burgonyát
meghámoztam, feldaraboltam, majd sós vízben megfőztem. Leszűrtem.
A hagymát
apróra vágtam, majd a libazsíron megpirítottam, hozzáadtam a leszűrt burgonyát,
átkevertem. Burgonyanyomóval kissé áttörtem, megpirítottam az alját, egy jó
nagy tányért ráborítottam, majd hirtelen mozdulattal átfordítottam a
serpenyőből a burgonyát. Vissza csúsztattam a serpenyőbe és megsütöttem a másik
oldalát is. 4 felé vágtam, úgy tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése