Hétvégén
vendégeink voltak, ilyenkor mindig valami olyasmit próbálok készíteni, ami még (számukra)
eddig nem volt. Gyros buli mellett
tettem le a voksom, a család is örült neki.
Már többször készítettem Limara pitáját, de eddig valahogy kimaradt a közlése, most ezt is pótolhattam.
Az
egyik barátunk azt mondta, most már nagyon utál, mert még ezt is el tudom
készíteni…..:D
Hozzávalók:
Gyros:
2 csirkemell
4 gerezd
fokhagyma
½ tk.
szemesbors
½ tk.
koriander
2 tk oregánó
1 tk
gyömbérpor
1 tk fahéj
1 tk római
kömény
A hús
előkészítését már előző nap elkezdtem, (de pár óra állás is elég neki).
Szóval a
csirkemellet hosszúkás csíkokra vágtam, a fokhagymát rányomtam. A fűszereket
mozsárban alaposan összetörtem, majd a húsra öntöttem. Olivaolajat locsoltam rá
és alaposan elkevertem. Hűtőben érleltem.
Sütés:
Fél órával
sütés előtt kivettem a hűtőből.
Felforrósítottam
a serpenyőt és adagonként kisütöttem, pár perc alatt kész is van. Melegen
tartottam.
Pita:
3 dl langyos
víz
2 tk. só
2 ek.
olívaolaj
500gr liszt
1 tk. cukor
30gr élesztő
A
hozzávalókból tésztát dagasztottam, hagytam duplájára kelni. 60 perc kellett
neki.
8 egyforma
részre osztottam, gömbölyítettem, hagytam 5-10 percig pihenni. Kinyújtottam, próbáltam kerek formákat
készítni, (nem mindig sikerül J
) 2-3 mm vastagoknak kell lenniük. Ruhával letakarva hagytam őket 30 percig kelni.
220°-os előmelegített sütőben a sütő rácsán sütöttem ki őket, 5 percig.
Ami még nem
maradhat ki az a
Tzatziki
4 kígyóuborka
4 gerezd
fokhagyma
só, fehérbors,
400ml
joghurt
270ml tejföl
Az uborkákat
lereszeltem, majd besóztam és szűrőben állni hagytam, hagy csöpögjön ki a
felesleges nedvesség. Kb. 1 órát állt. Aztán összekevertem a többi
hozzávalókkal. Kellően sűrű „mártást” kaptam. A fokhagyma mennyiségén lehet
változtatni ki-ki saját ízlése szerint.
Egyéb:
Paradicsom
Paprika
Hagyma
Erőspaprika
Saláta
Sok-sok sült
krumpli!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése