Évekkel ezelőtt
már készítettem bakhlavát, de mivel elég macerás és túl kalóriadús, nem
készítem túl sűrűn. (10 évente J
) De mivel van egy édességrajongó párom, aki ezt szerette volna, hát tessék.
- Ugrott a szilvás/meggyes rétesem -
Hozzávalók:
250gr vaj
350gr dió
20 réteslap
200gr cukor
½ citrom
leve
1 kk fahéj
4dl víz
Megolvasztottam
a vajat, a diót aprítóban tettem és tekertem rajta párat, nem kell darálni,
inkább csak apró legyen. Egy tepsit (25X35) kikentem az olvasztott vajjal, majd
6 lapot egymásra fektettem, úgy hogy minden második lapot megkentem a vajjal. A
diót összekevertem a fahéjjal és a felét rászórtam a lapokra. Erre ráfektettem
7 lapot, minden második lapot itt is megkentem az olvasztott vajjal. A legfelső
lapra ismét a dió másik fele következett, végül a maradék réteslapokat
ráhelyeztem, minden másodikat kenegettem, mint eddig. Egy jó éles késsel kb. 6cm-es rombuszokat metszettem
a tésztából. A maradék vajat felforraltam és egyenletesen a tésztára locsoltam.
Előmelegített
sütőben 180°-on 20 percig sütöttem. Kihűtöttem.
Közben a
vizet felforraltam, beletettem a cukrot és 15 percig alacsony hőmérsékleten
gyöngyöztettem. A végén belefacsartam a citromot, kicsit hűtöttem, majd a
tésztára locsoltam.
Másnapi
állni hagyjuk – már ha kibírjuk – mert akkor az igazi.
Legközelebb annyit módosítanák, hogy csak a fele mennyiségű sziruppal locsolom
meg, mert elázott, nem szívta be a tészta teljesen. Persze biztos tésztától is függ.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése