Kenyeret sütöttem,
és ha már így is forróság van a konyhában, még egy kis süti sütés is bele fér J
Az alap
recept Tortafüggő Marisznál találtam, csak átvariáltam szilvára. Nem csalódtam,
szupiii lett.
Hozzávalók:
tésztához:
500gr liszt
160gr. cukor
160gr étolaj
1 kispohár
tejföl
1 tojás + 1
a kenéshez
1 csomag
sütőpor
1 ek vanília
kivonat
csipet só
100gr
kekszdara szóráshoz
töltelékhez:
1 kg kimagozott,
felaprított szilva
150gr cukor
50gr vaj
2 teáskanál
őrölt fahéj
1 csomag (főzős)
vanília puding
½ dl víz
A cukrot
forró serpenyőben karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat, kevergettem, míg
elolvadt, ezután hozzáadtam a szilvát. Pároltam kb. 5 percig, kevés levet
ereszt és az összekapott karamell is elolvadt újra. A pudingport kikevertem
hideg vízzel, ezt kevertem hozzá a szilvához. 1-2 percig még forraltam, majd
lehúztam és kihűtöttem.
Amíg a szilva
kihűlt, összeállítottam a tésztát. Kimértem a tészta hozzávalóit, dagasztóban
összeállítottam, majd a deszkán kettévettem és megpróbáltam kinyújtani.
Megmondom őszintén megszenvedtem vele. A sütőpapíros tepsire kekszdarát
szórtam, erre tettem a kinyújtogatott lapot, megint megszórtam keksszel, erre
került a szilvás töltelék, majd a maradék tésztából rácsokat készítettem és a
tetejére helyeztem. Tojással megkentem a tésztacsíkokat, majd 220°-on 30 percig
sütöttem. Alig vártam, hogy kihűljön, de kárpótolt érte az íze, isteni lett.
Xsara, istenien néz ki a pitéd! Igen, az ilyen tésztákkal elég nehéz bánni, de mikor esszük, el is felejtjük a nehézségeket...
VálaszTörlésNálunk is kezd érni a szilva, lehet, hogy én is sütök.